Bulandra. Un nume devenit renume.

Bulandra. Un nume devenit renume.

Actrita, din intamplare

La nici douazeci si cinci de ani, dupa ce termina Facultatea de Litere si Filosofie, Lucia Sturdza incearca sa isi gaseasca o slujba de profesoara. Dar nu reuseste. Atunci, se iveste ocazia sa joace intr-o piesa de teatru. Da o proba. Este acceptata. Asa ajunge sa joace in piesa „Primul bal”, intr-un rol de juna aristocrata, care isi face intrarea in societate, participand la primul sau bal.

Se spune ca, exact in seara premierei, a primit o telegrama de la propria bunica. Aceasta ii scria ca ii interzice sa poarte pe scena numele de familie al tatalui.

Dar ignora amenintarea si isi interpreteaza cu multa convingere partitura actoriceasca.

Cine si-ar fi inchipuit, atunci, ca numele ei va intra in legenda?

Era anul 1898.

Teatru cu dragoste, devotament si pasiune

Tanara devine studenta la Conservator, pregatindu-se pentru o cariera de actrita. In 1911, joaca intr-un film – „Amor fatal”. Cu acest prilej il cunoaste pe actorul Tony Bulandra. La foarte scurt timp, cei doi se casatoresc. Impreuna, infiinteaza Teatrul Regina Maria (care va deveni Compania Bulandra).

Era anul 1914.

Timp de trei decenii, Lucia Sturdza Bulandra joaca in spectacole. Monteaza piese. Este profesoara de actorie la Conservatorul de Arta Dramatica din Bucureşti. Conduce compania impreuna cu sotul ei, insa aceasta se destrama la inceputul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. In 1943, moare Tony Bulandra. Se spune ca, pentru a supravietui, Lucia Sturdza Bulandra este nevoita sa-si vanda din bunurile personale

Isi revine abia cand ajunge directoarea Teatrului Muncipal, inaugurat in 18 septembrie 1947. Va conduce aceasta institutie pana la sfarsitul vietii, in 1961. Ulterior, teatrul se va numi Lucia Sturdza-Bulandra și apoi Teatrul Bulandra. Un teatru cu notorietate – in Romania si in strainatate.

In inima orasului

Teatrul Bulandra isi desfasoara activitatea in mai multe sali, amplasate in zone centrale ale Bucurestiului: Salile „Toma Caragiu” si Space Studio (aproape de Gradina Icoanei); Sala Laboratorul de noapte (de pe strada Schitu Magureanu); Sala „Liviu Ciulei”, aflată pe Bulevardul Schitu Magureanu.

Dupa ce ai savurat o piesa de teatru la sala Liviu Ciulei a Teatrului Bulandra, ia-o la pas pe cheiul Dambovitei. Admira cladirile pe care le descoperi in plimbarea ta. Opreste-te o clipa la fantanile din Piata Unirii. Iar apoi indreapta-te catre Mercure Unirii Bucuresti, hotelul de 4* din inima orasului. Recent renovat, intr-un stil modern și atractiv, Mercure Unirii Bucuresti este locul in care petreci momente memorabile. Inainte de a te retrage intr-una din cele 95 de camere confortabile ale acestuia, ia cina in atmosfera selecta a Restaurantului Mercure Library, din incinta.

Rezerva acum o camera la hotel Mercure Unirii Bucuresti!

Rezervati-va sejurul

alte evenimente in apropiere

Constanta
Muzeul Marinei Romane

Muzeul Marinei Romane

Aflati mai multe
Romania
Concert Andre Rieu

Concert Andre Rieu

De la 11. 6. 2016
Aflati mai multe
Sibiu
Festivalul International de Teatru Sibiu 2016

Festivalul International de Teatru Sibiu 2016

De la 10. 6. 2016 pana la 19. 6. 2016
Aflati mai multe
Sibiu
Sibiu Jazz Festival 2016

Sibiu Jazz Festival 2016

De la 23. 5. 2016 pana la 25. 5. 2016
Aflati mai multe