Parada de 1 Decembrie

Parada de 1 Decembrie

Ce trebuie sa stii despre Parada de 1 Decembrie

An de an, finalul de noiembrie este marcat de pregatiri. Sute de militari, zeci de vehicule ce apartin armatei se fac vazute pe strazile capitalei, si nu numai, marcand pregatirile pentru Ziua Nationala a Romaniei. Din interiorul camerelor elegante ale unui hotel de patru stele din Bucuresti, poti vedea atat pregatirile, cat si rezultatul: parada de 1 decembrie.

Detaliu mai putin stiut despre Ziua Nationala a Romaniei

Alegerea datei de 1 decembrie este una relativ recenta, datorata noului sistem politic ce a urmat anului 1989. Ea simbolizeaza data la care, la Alba Iulia, 1228 delegati au votat in 1918 unirea Transilvaniei cu Romania.

Mai putin stiuta este data la care sarbatoreau romanii ziua nationala, inaintea acesteia. Intre anii 1866-1947, parada se organiza pe 10 mai – ziua in care Printul Carol a depus juramantul in fata adunarii reprezentative (asa se numea organismul politic, putem sa inlocuim cu juramantul prin care a devenit Regele Romaniei) ale Principatelor Unite Romane. Apoi, in timpul regimului comunist, romanii se raportau la 23 august. De 30 de ani, la inceputul lunii decembrie, Romania este in sarbatoare.

Soldati, tancuri si fanfare

Ce se intampla anual, la parada de 1 decembrie?

In ultimele zile din luna noiembrie, pe strazile Bucurestiului se aud zgomote puternice si neobisnuite. Sunt tancurile, in pregatire pentru mars. In dimineata Zilei Nationale, in jurul Arcului de Triumf se strang spectatori curiosi, anticipand ce va urma.

Ceremonia este deschisa de catre Presedintele Romaniei, care depune o coroana de flori, in memoria celor care si-au pierdut viata in razboaie si misiuni. Apoi defileaza zeci sau sute de militari. Dupa defilare, este randul Aviatiei Militare sa impresioneze prin elicopterele care zboara deasupra Arcului de Triumf.

De-a lungul bulevardului Kiseleff vor defila militari si persoane din majoritatea institutiilor de aparare, precum Fortele pentru Operatii Speciale, Fortele Terestre, Serviciul Roman de Informatii, Fortele Aeriene, Fortele Navale, Ministerul Afacerilor Interne sau Jandarmerie. Iar alaturi de ei, regasim si vehicule pe care nu le-am fi vazut decat in filme sau muzee

Admiram uniforme istorice de lupta, trec prin fata noastra autovehicule blindate, masini de lupta, sisteme de artilerie, tancuri si rachete; intampinam militari straini si vedem lucruri si oameni pe care nu i-am intalni in alte ocazii.

Urmareste ceremonia de la balconul Hotelului Pullman Bucuresti Wall Trade Center

De unde le poti vedea pe toate? Dintr-un hotel in sectorul 1 din Bucuresti, de la care poti urmari intreaga parada de 1 decembrie este Pullman Bucuresti Wall Trade Center. Relaxeaza-te in confortul camerei, de unde poti auzi si vedea ce se pregateste anual in zona Arcului de Triumf.

Rezerva acum o camera la Hotel Pullman Bucuresti!

Rezervati-va sejurul

alte evenimente in apropiere

Constanta
Muzeul Marinei Romane

Muzeul Marinei Romane

Aflati mai multe
Romania
Concert Andre Rieu

Concert Andre Rieu

De la 11. 6. 2016
Aflati mai multe
Sibiu
Festivalul International de Teatru Sibiu 2016

Festivalul International de Teatru Sibiu 2016

De la 10. 6. 2016 pana la 19. 6. 2016
Aflati mai multe
Sibiu
Sibiu Jazz Festival 2016

Sibiu Jazz Festival 2016

De la 23. 5. 2016 pana la 25. 5. 2016
Aflati mai multe