Palatul Telefoanelor, primul zgarie-nori din Bucuresti

Palatul Telefoanelor, primul zgarie-nori din Bucuresti

Cu siguranta ati trecut pe langa el in mod repetat, traversand Calea Victoriei. Intre marile cladiri din jur, istorice sau moderne, si-a pierdut din grandoarea pe care o afisa altadata. Insa cati stim ca el a fost primul zgarie-nori din Bucuresti? Este vorba despre Palatul Telefoanelor, o cladire cu un trecut recunoscut, aflata chiar langa hotel Novotel City Center, in inima Bucurestiului.

Simbol al societatii moderniste din perioada interbelica

Construita la inceputul anilor `30, una dintre cele mai moderne cladiri din Bucurestiul interbelic este, paradoxal, un rezultat al Marii Crize Economice din 1923. Guvernul romanesc de atunci, lovit de recesiune, a decis sa apeleze la un trust american pentru un imprumut, care a condus la acordarea unui monopol de 20 ani a Corporatiei Internationale de Telefonie si Telegraf din S.U.A. Aceasta din urma a decis ridicarea unei noi cladiri, care a devenit Palatul Telefoanelor.

Palatul a fost, pentru multa vreme, cea mai inalta cladire din Bucuresti. Stilul arhitectural in care a fost construita, respectiv Art Deco, marcheaza trecerea catre modernism si nu a fost ales intamplator: la vremea respectiva, telefonul era un simbol al evolutiei, al societatilor avansate. Faimosul autor roman, George Calinescu, numeste cladirea o umbra de Broadway, o marturie a inspiratiei acesteia din stilul vazut peste ocean. Palatul a rezistat incercarilor timpului, trecand cu bine peste bombardamentul din al Doilea Razboi Mondial. Aflat la cativa metri spre nord, fostul Teatru National, pe locul caruia este se afla acum hotelul Novotel City Center, nu a fost atat de norocos.

Costul modernitatii – disparitia locului de intalnire al artistilor

Inaintea faimosului Capsa, altul era locul de intalnire al artistilor romani. Se numea terasa Otetelesanu si a fost locul in care a luat nastere opereta romana, acelasi loc pe care a fost ridicat Palatul. Decenii inainte de construirea Palatului Telefoanelor, terenul gazduia casa si gradina lui Iancu Otetelesanu, a carui sotie organiza serate si baluri cunoscute in Bucuresti. Ulterior, in gradina s-au construit o scena si o terasa, unde se adunau nume mari, precum Eminescu, Sadoveanu, Caragiale sau Rebreanu. Inaugurat cu fast in 1934, in prezenta regelui Carol al II-lea, Palatul Telefoanelor nu a fost privit cu ochi buni de catre boema artistica si literara romaneasca, nevoita sa se mute vizavi, la Capsa.

Cazeaza-te in imediata apropiere si rezerva o camera la Hotel Novotel!

Aproape de primul zgarie-nori bucurestean se afla hotelul Novotel City Center, o alta locatie care pastreaza ceva din farmecul de altadata.Hotelul din centrul Bucurestiului a inclus in design-ul sau fatada fostului Teatru National, imbinand clasicul si modernul. Bucura-te de o locatie centrala, cu toate facilitatile la dispozitia ta.

Rezerva acum o camera la Hotel Novotel City Center!

Rezervati-va sejurul

alte evenimente in apropiere

Constanta
Muzeul Marinei Romane

Muzeul Marinei Romane

Aflati mai multe
Romania
Concert Andre Rieu

Concert Andre Rieu

De la 11. 6. 2016
Aflati mai multe
Sibiu
Festivalul International de Teatru Sibiu 2016

Festivalul International de Teatru Sibiu 2016

De la 10. 6. 2016 pana la 19. 6. 2016
Aflati mai multe
Sibiu
Sibiu Jazz Festival 2016

Sibiu Jazz Festival 2016

De la 23. 5. 2016 pana la 25. 5. 2016
Aflati mai multe