Comori ale Muzeului de Istorie din Sighisoara

Comori ale Muzeului de Istorie din Sighisoara

Un muzeu atipic

Fa o calatorie in timp, vizitand singurul muzeu din Romania organizat pe verticala: Muzeul de Istorie din Sighisoara.

Gazduit in Turnul cu Ceas – monument istoric din secolul al XIV-lea si emblema a orasului – muzeul are sase etaje. La ultimul nivel e balconul, un punct de belvedere de unde vizitatorii pot admira intregul oras.

In Muzeul de Istorie gasesti colectii de: arheologie; etnografie; farmacie si instrumentar medical; mobilier; mesteşuguri si bresle; ceramica transilvaneana; arta decorativa; ceasuri.

Cateva exponate pe care nu le intalnesti nicaieri in alta parte

1. Cum era Sighisoara in secolul al XVIII-lea? Afli analizand o macheta care reconstituie oraşul, asa cum arata acesta in 1735. Macheta a devenit punctul de atractie al muzeului, chiar daca e relativ noua. A fost realizata prin anii '50, dupa harti austriece de demult, consultate la Viena in perioada interbelica.

2. Muzeul gazduieste una dintre cele mai mari colectii de obiecte din epoca bronzului. Este vorba de piese de ceramica din cultura Wietenberg (2200-1500 i.Hr.).  

3. Un exponat de mare valoare e presa de ulei din anul 1767, din sala cu mobilier taranesc.

4. Pentru ca in Sighisoara au existat, inca din Evul Mediu, doua centre spitalicesti, s-au pastrat si cateva obiecte medicale: de exemplu, o trusa de chirurgie, una pentru amputari şi una ginecologica. Din farmaciile care s-au construit ulterior au ramas si recipiente din lemn, din portelan sau din sticla. Acestea dateaza din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea.

5. Un prim pian – un clavicord – se gaseste aici. E in perfecta stare de functionare. A fost realizat in 1825, la Biertan, in apropiere de Sighisoara. E facut din lemn de diferite esente – cires, fag, brad si stejar, iar claviatura este lucrata in fildes şi abanos.

6. Cum se masura timpul, in alte timpuri? Afli din colectia de ceasuri, in care exista: ceasuri solare; o nisiparnita din secolul al XVIII-lea; un ceas de perete cu arc si ceasornice cu cuc din aceeasi epoca, precum si ceasuri cu pendula din secolul al XIX-lea.

7. Dar nimic nu se compara cu ceasul din Turn, vechi de aproape patru secole. Acum, functioneaza pe baza de curent electric, e conectat la o platforma rotativa pe care sunt fixate sapte figurine din lemn de tei. Fiecare figurina e un zeu si simbolizeaza zilele saptamanii.

Revino intr-un loc confortabil

Cazeaza-te la doar sapte minute de centrul Cetatii, la Hotelul Mercure Sighisoara Binderbubi. Revino aici, dupa ce ai vizitat Muzeul de Istorie. Rasfata-te in centrul SPA din incinta hotelului, ia cina la restaurantul „Lorelei” si savureaza un vin bun din crama „La Pastorella”.

Rezerva acum o camera la Hotel Mercure Sighisoara Binderbubi!

Rezervati-va sejurul

alte evenimente in apropiere

Constanta
Muzeul Marinei Romane

Muzeul Marinei Romane

Aflati mai multe
Romania
Concert Andre Rieu

Concert Andre Rieu

De la 11. 6. 2016
Aflati mai multe
Sibiu
Festivalul International de Teatru Sibiu 2016

Festivalul International de Teatru Sibiu 2016

De la 10. 6. 2016 pana la 19. 6. 2016
Aflati mai multe
Sibiu
Sibiu Jazz Festival 2016

Sibiu Jazz Festival 2016

De la 23. 5. 2016 pana la 25. 5. 2016
Aflati mai multe