Cetatea Rupea

Cetatea Rupea

Candva, o simpla cetate taraneasca. Acum, un monument.

Aici s-au gasit urmele unei foarte vechi asezari omenesti, de prin neoliticul timpuriu: mai exact din anii 5500 – 3500 i.e.n.

Aici dacii ar fi construit un oras, Rumidava, cucerit ulterior de romani si transformat in Castrul Rupes.

Aici, zice legenda, ar fi murit Decebal.

Aici a fost ridicata, de-a lungul secolelor, Cetatea Rupea.

Trei cetati intr-una singura

Este imposibil sa nu remarci Cetatea Rupea, daca vii de la Sighisoara spre Brasov. Se inalta pe dealul Cohlamului, in preajma orasului Rupea si seamana cu o cochilie de melc.

Cea mai veche e Cetatea de Sus, construita intre secolele al X-lea si al XIII-lea, cu mult mai devreme de prima atestare documentara, in 1324.

Era o modesta fortificatie taraneasca pe cand sasii, rasculati impotriva regelui Ungariei Carol Robert, s-au refugiat in incinta sa. Dar pana in secolul al XV-lea s-a transformat intr-un important centru mestesuraresc si comercial, cu 12 bresle. Tot din secolul al XV-lea dateaza si Cetatea de Mijloc, extinsa doua secole mai tarziu. Cetatea de Jos a fost construita in veacul al XVIII-lea.

La intrarea in cetate, desupra portii se inalta Turnul Cetatii. Undeva la dreapta e Turnul Slaninii, denumit astfel pentru ca sasii isi depozitau aici slanina. Turistii mai pot vedea Turnul Slujitorilor, magazia cu pulbere, Portita Cercetasilor cu Turnul Cercetasilor, Camera judelui regal, Camera judelui scaunal, Turnul Scribilor si alte locuri cu povesti incitante.

Unul dintre acestea e o fantana adanca de 59 de metri. Din secolul al XVII-lea, aceasta le asigura apa cea de toate zilele locuitorilor cetatii si celor refugiati aici.  Finalizata in anii 1613-1614, fantana are apa chiar si azi.

Supravietuitoarea

Cetatea Rupea a fost si fortificatie, si refugiu pentru cei care locuiau prin imprejurimi.

A fost atacata si jefuita de turci intre anii 1432 – 1437.

A fost parasita in secolul al XVII-lea, dupa ce un incendiu o transforma in ruina.

In secolul al XVIII-lea, i-a adapostit pe supravietuitorii epidemiei de ciuma.

Iar in 1790, in urma unei furtuni puternice care ii distruge acoperisul, e abandonata a doua oara si e lasata in paragina.

Aproape uitata, mereu amenintata cu distrugerea, supravietuieste perioadei comuniste. Restaurarea ei incepe abia in anii 2000. Iar din iunie 2013, Cetatea Rupea intra in circuitul turistic. De atunci si pana acum, a avut zeci de mii de vizitatori. Printre acestia se numara multi straini care si-au facut cadou un city break in Romania.

Fa-ti si tu un dar: viziteaza cetatile fortificate din Transilvania.

Cazeaza-te la Mercure Hotel Sighisoara Binderbubi, pentru a ajunge mai usor la asemenea obiective turistice unice in sud-estul Europei.

Nimic nu se compara cu cateva zile petrecute in acest hotel de 4 stele din Sighisoara. Atmosfera relaxata si rafinata, angajatii profesionisti care fac din confortul tau o prioritate si locurile din preajma iti vor ramane mereu in minte, odata ce le-ai descoperit.

Rezerva acum o camera la hotel Mercure Sighisoara Binderbubi!

Rezervati-va sejurul

alte evenimente in apropiere

Constanta
Muzeul Marinei Romane

Muzeul Marinei Romane

Aflati mai multe
Romania
Concert Andre Rieu

Concert Andre Rieu

De la 11. 6. 2016
Aflati mai multe
Sibiu
Festivalul International de Teatru Sibiu 2016

Festivalul International de Teatru Sibiu 2016

De la 10. 6. 2016 pana la 19. 6. 2016
Aflati mai multe
Sibiu
Sibiu Jazz Festival 2016

Sibiu Jazz Festival 2016

De la 23. 5. 2016 pana la 25. 5. 2016
Aflati mai multe