Ai aflat pana acum istoria Cercului Militar National?

Ai aflat pana acum istoria Cercului Militar National?

Daca pornesti la pas pe Calea Victoriei spre Centrul Vechi, inainte de intersectia cu Bulevardul Elisabeta o cladire impunatoare iti atrage atentia: Palatul Cercului Militar National. Se inalta in spatele Fantanii Sarindar.

In locul manastirii – un palat

Exact acolo exista, candva, Manastirea Sarindar, ctitorita de Matei Basarab, in 1652. Legenda spune ca era cea mai frumoasa manastire din Bucuresti. Si ca avea o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. In timp, din cauza mai multor cutremure, cladirea bisericii s-a subrezit intr-atat, incat din anul 1880 s-a interzis oficierea slujbelor aici. Biserica a fost apoi inchisa. Nemaiputand fi refacuta, in 1893 autoritatile decid sa o darame.

In locul ei, peste cativa ani va fi ridicat Palatul Cercului Militar National. Ofiterii superiori din armata romana vor desfasura aici activitati de protocol, activitati culturale si sociale.

Constructia Palatului incepe in 1911. Lucrarile sunt tergiversate in perioada Primului Razboi Mondial, dar la declansarea acestuia, in 1914, cladirea era deja ridicata. Inaugurarea oficiala are loc in 4 februarie 1923, in prezenta Regelui Ferdinand si a Reginei Maria.

Arhitectul roman Dimitrie Maimarolu este proiectantul principal al edificiului. Fondurile necesare ridicarii lui sunt adunate in mare parte din subscriptii si cotizatii ale ofiterilor. Dar si din subventii de stat sau din imprumuturi.

Eleganta – la superlativ

Cladirea are parterul inalt. La primul etaj, printre coloane duble se vad ferestrele inalte. Acestea se continua pe cele doua fatade laterale ale Palatului. La ultimul etaj sunt insirate mici ferestre, in fata carora sunt balustrade. Drapelul Romaniei flutura deasupra cladirii.

In interior, admiri candelabre somptuoase, oglinzi venetiene, accesorii rafinate. Sabiile, stiletele, scuturile, lancile, coifurile, sagetile chipurile zeitatilor antice ale razboiului folosite drept decoratiuni amintesc toate de mediul militar.

O scara de marmura face legatura cu etajele si cu cu salile de receptie. Un punct de atractie al Palatului e Sala de Marmura. Aici in perioada interbelica aveau loc cele mai importante evenimente din epoca. Palatul are si alte incaperi cu un specific aparte: Sala Maura, Sala Bizantina, Sala Gotica, Sala Norvegiana. Toate gazduiesc conferinte, cursuri, evenimente corporate, mondene sau protocolare de prima mana.

Sala Ronda, Sala Foaier si Galeria Artelor sunt spatii expozitionale destinate artistilor plastici.

Palatului i s-au adus, in timp, foarte putine imbunatatiri. A supravietuit bombardamentelor din Al Doilea Razboi Mondial. Nu a fost afectat dramatic de cutremurul din 1977. A devenit astfel un simbol al stabilitatii. Si al Capitalei. Faptul ca a devenit accesibil publicului larg este un mare castig.

Profita de posibilitatea de a vizita acest edificiu! Alege sa te cazezi la Novotel Bucuresti, hotelul de pe Calea Victoriei aflat la 5 minute de mers pe jos de Palatul Cercului Militar National. Conditiile de cazare, atmosfera deopotriva moderna si eleganta te fac sa te simti privilegiat.

Rezerva acum o camera la Hotel Novotel Bucuresti!

Rezervati-va sejurul

alte evenimente in apropiere

Constanta
Muzeul Marinei Romane

Muzeul Marinei Romane

Aflati mai multe
Romania
Concert Andre Rieu

Concert Andre Rieu

De la 11. 6. 2016
Aflati mai multe
Sibiu
Festivalul International de Teatru Sibiu 2016

Festivalul International de Teatru Sibiu 2016

De la 10. 6. 2016 pana la 19. 6. 2016
Aflati mai multe
Sibiu
Sibiu Jazz Festival 2016

Sibiu Jazz Festival 2016

De la 23. 5. 2016 pana la 25. 5. 2016
Aflati mai multe