Ce stii despre satul scufundat Bezid?

Ce stii despre satul scufundat Bezid?

O asezare linistita

Bezidul Nou. Un sat aflat candva la granita dintre Mures si Harghita. Pe valea paraului Cusmed. In anii `70, in perioada comunista, ajunsese sa aiba 180 de case. Aici traiau in buna intelegere romano-catolici, unitarieni, greco-catolici. Si sabatarieni (secui care au trecut la iudaism) – fapt pentru care unii numeau locul „Ierusalimul secuiesc”. Dar asezarea se inunda foarte des. Apele Cusmedului ieseau din matca de doua-trei ori pe an, punand in pericol si alte localitati de prin preajma.

Un plan distructiv

Autoritatile comuniste decid sa salveze situatia. Iar singura solutie intrevazuta de acestia pare sa fie construirea unui baraj. Cu pretul disparitiei Bezidului Nou! Lucrarile incep in 1975. Dupa proteste mari, sunt oprite doi ani mai tarziu. Insa comunistii nu renunta la idee si se reapuca de treaba, in 1984. Barajul este ridicat si, in 1988, Bezidul Nou este scufundat. Se spune ca, de fapt, localitatea a fost stearsa de pe harta pentru ca sa dispara comunitatea religioasa de aici.

Unii localnici sunt stramutati. Altii refuza sa-si abandoneze casele, preferand sa piara inghititi de ape.

Autoritatile inaugureaza barajul, in 1989. Are 670 de metri ungime, 5 metri latime si 28 – inaltime.

Trecutul iese la lumina

Dupa multi ani, ruinele vechii asezari reapar dintre ape. O vreme – turla bisericii romano-catolice iese deasupra undelor. Dar, dupa o furtuna puternica, se naruie si ea.

La fata locului, pe singurul zid care nu s-a prabusit, exista o placa pe care scrie: „Acum satul Bezidul-Nou se afla pe fundul lacului. Fostii locuitori ai celor 180 de case, raspandiţi prin lume, il plang şi azi. Rugile romano-catolicilor, unitarianilor, greco-catolicilor şi ale sabatarianilor ardeleni s-au muţit pentru totdeauna. Acest loc sa fie simbolul toleranţei intre religii.”

Descopera povestile locurilor

Lacul Bezid se afla la 53 de kilometri de Sighisoara. Ajungi aici in mai putin de o ora, pornind din stravechea cetate medievala. Ca sa profiti la maximum de toate obiectivele din zona, alege sa te cazezi la Mercure Sighisoara Binderbubi, hotelul din inima orasului. De aici poti pleca in excursii de o zi prin imprejurimi, mai ales ca de la hotel ai acces rapid la cele mai importante drumuri nationale si judetene.

Pe langa lacul de acumulare Bezid, in periplul tau poti vizita si Biserica Fortificata din Viscri. Sau biserica fortificata din Malancrav, unde gasesti o fresca unica, in stil gotic, pastrata in stare excelenta, din secolul al XIV-lea.

Din calatoria ta, reintoarce-te la Mercure Sighisoara Binderbubi. Atmosfera tiroleza a hotelului si restaurantul cu specific bavarez te cuceresc.

Rezerva acum o camera la hotel Mercure Sighisoara Binderbubi!

 

Rezervati-va sejurul

alte evenimente in apropiere

Constanta
Muzeul Marinei Romane

Muzeul Marinei Romane

Aflati mai multe
Romania
Concert Andre Rieu

Concert Andre Rieu

De la 11. 6. 2016
Aflati mai multe
Sibiu
Festivalul International de Teatru Sibiu 2016

Festivalul International de Teatru Sibiu 2016

De la 10. 6. 2016 pana la 19. 6. 2016
Aflati mai multe
Sibiu
Sibiu Jazz Festival 2016

Sibiu Jazz Festival 2016

De la 23. 5. 2016 pana la 25. 5. 2016
Aflati mai multe