Istorie si istorii, in Cotroceni

Istorie si istorii, in Cotroceni

O mosie ascunsa in codri
Cartierul Cotroceni – una dintre cele mai selecte zone ale Bucurestiului – a fost, la inceputuri, mosia lui Serban Cantacuzino. A capatat-o prin 1660, drept recompensa pentru serviciile aduse domnitorului de atunci. Dar istoria locului e mai veche de atat. Hrisoave de dinaintea lui Mihai Viteazu atesta existenta unui schit calugaresc numit Cotrocenii cei de sus, aflat pe dealul Cotroceni. Și a unui sat – Cotrocenii de jos – de la poalele dealului. Inconjurata candva de codrii Vlasiei, mosia lui Serban Cantacuzino va deveni un loc privilegiat. Pe-aici, vor trece domnitori romani, regi, presedinti de stat.
 
O manastire, cladiri domnesti, un palat, un muzeu
Fost domn al Tarii Romanesti intre anii 1679-1688, Serban Cantacuzino ridica in Cotroceni o biserica mareata. Se spune ca, prigonit de rivalii sai cu care isi disputa tronul, s-a ascuns pe mosie. Aici s-a rugat si a fagaduit ca, de va scapa teafar, va inalta un lacas. Isi va tine promisiunea, dupa ce va urca pe tron. Va ctitori Manastirea Cotroceni, cea mai bogata manastire din Tara Romaneasca a acelor vremuri. Biserica manastirii va deveni si necropola domneasca. In timp, va fi afectata de cutremure si va fi daramata de Nicolae Ceausescu. Dupa Revolutie, in locul ei va fi reconstruit un alt asezamant. 
 
Cladirile manastiresti vor deveni locuinta de vara pentru Alexandru Ioan Cuza. Iar in 1888, Principele Carol I va ridica in locul acestora Palatul Cotroceni – resedinta urmasilor la tron. Si, ulterior, a Presedintilor Romaniei.
 
Palatul Cotroceni se afla in sectorul 6, pe Bulevardul Geniului nr. 1-3. Muzeul National Cotroceni, din incinta acestuia, e deschis publicului. Daca alegi sa te cazezi la Hotel Mercure Unirii, ajungi aici cu mijloace de transport in comun foarte usor accesibile turistilor.
 

Farmecul Bucurestiului de altadata

Pe langa alte atractii turistice din Cotroceni (Facultatea de Medicina, Academia Militara, Opera Nationala sau Gradina Botanica) gasesti aici, la tot pasul, cladiri aparte. Trecerea timpului le-a sporit, parca, farmecul.

Cele mai multe au fost construite la sfarsitul secolului al XIX-lea si combina stiluri diverse: stilul neoromanesc, arhitectura art-deco, elemente moderniste sau baroce. La intersecţia strazilor Dr. Joseph Lister – Dr. Louis Pasteur se ridica un mic palat in stilul mauro-florentino-veneţian. I-a apartinut lui Otto Gagel, un proprietar german de fabrici de paine. In anii ’70, in aceasta cladire a locuit si baritonul Nicolae Herlea.

Dincolo de gardurile joase ale acestor cladiri, in curtile inguste cresc platani si, mai ales, magnolii. Florile de magnolii invadeaza strazile – primavara.

 

Ramai in atmosfera fermacatoare a Cotrocenilor

Plina de rafinament – ca atmosfera din elitistul cartier Cotroceni – este si cea de la hotelul Mercure Unirii. Un spatiu modern. Cu servicii la standarde inalte, proprii unui hotel de 4* din Bucuresti. Cu profesionisti care onoreaza vizita fiecarui client. Cazeaza-te aici si zilele petrecute in Capitala vor fi de neuitat !

 

Rezerva acum o camera la hotel Mercure Unirii Bucuresti!  

Rezervati-va sejurul

alte evenimente in apropiere

Constanta
Muzeul Marinei Romane

Muzeul Marinei Romane

Aflati mai multe
Romania
Concert Andre Rieu

Concert Andre Rieu

De la 11. 6. 2016
Aflati mai multe
Sibiu
Festivalul International de Teatru Sibiu 2016

Festivalul International de Teatru Sibiu 2016

De la 10. 6. 2016 pana la 19. 6. 2016
Aflati mai multe
Sibiu
Sibiu Jazz Festival 2016

Sibiu Jazz Festival 2016

De la 23. 5. 2016 pana la 25. 5. 2016
Aflati mai multe